Franskbröd

Godkväll.
Vaknade idag efter ca 15 timmars sömn och kände mig fortfarande helt död efter gårdagens bravader.
Annars har jag hunnit med att baka bröd till middagen idag, det blev 2 stycken franskor.
Tänkte dela med mig av receptet nu!
 
 
 
2 st franskbröd
Ingredienser:
 

Ca 10-12 dl vetemjöl special
5 dl fingervarmt vatten (37ºC)
25 g rumstempererat smör/margarin
50 g jäst (1 pkt)
1 nypa salt
 
Gör såhär:
 

Smula ner jästen i en bunke och tillsätt sedan vattnet. Rör om till jästen löst sig helt.
Tillsätt smöret och saltet och rör om lätt.
Häll mjölet direkt från påsen i ett litermått, OBS! Skaka inte måttet så mjölet blir kompakt.
Tillsätt därefter mjölet i degspadet.
 
Knåda degen i ca 10 minuter tills den känns smidig. Det är viktigt att degen inte blir som en hockeypuck, utan att den blir mjuk och härlig. Den ska dock inte heller bli kletig. 
 
Låt degen jästa i bunken under en bakduk i 30 minuter
 
Ta degen och dela i 2 lika stora delar, baka ut de två bullarna på mjölat bakbord.
Forma till två stycken runda eller ovala bröd. Lägg på en plåt med bakplåtspapper, lägg över bakduk igen och låt jästa ytterligare 30 minuter.
Värm ugnen till 200 - 215ºC. 
 
Skär försiktigt ett mönster i brödet (om du vill) , pensla sedan brödet med vatten och skjutsa in i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter, tills brödet är gyllenbrunt.
 
Klart!
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera här!

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback