Oförståelse

Godkväll.
 
Sitter just nu vid datorn efter en lång dag med plugg. Normalt sett brukar jag inte använda Facebook på datorn utan oftast bara i mobilen. Men, av en händelse gick jag in på Facebook och det inlägget som kom högst upp var en post från Fanta Sverige.
De ska alltså komma ut en ny röd-aktig läsk, de skriver någonting i stil med "kan ni gissa vad det är för smak?". Detta inlägg skriver jag nu eftersom jag själv är typ 1 diabetiker.
 
En av kommentarerna högst upp till inlägget var från en kvinna som skrev att hon hoppades på att det var en sockerfri variant denna gång. Till hennes kommentar var det säkert över 100 andra människor som kommenterade hennes kommentar. 
 
Hela debatten handlade alltså om icke-diabetiker som predikade om faran med sötningsmedel för oss som är diabetiker. 
 
Jag måste säga att jag blir oerhört ledsen och arg när jag läser kommentarer som "drick vatten istället om du inte tål socker" , "man blir sjuk av aspartam, socker-läsk är bättre", "är du diabetiker kanske du ska hålla dig till vatten", "diabetiker får skylla sig själva om de inte kan dricka/äta socker" och många liknande kommentarer. 
 
Ursäkta mitt språk, men hur FAN kan folk vara så jävla obildade?? 
 
För det första så finns det en väldig skillnad mellan typ 1 diabetes och typ 2 diabetes. De som lever med typ 1 diabetes har alltså INTE orsakat denna sjukdom själv. Man får det bara, ingen vet egentligen varför. Skit händer osv.Typ 2 diabetes finns det några olika anledningar till varför man drabbas. Det kan bland annat bero på dåliga matvanor, ålder, eller tidigare graviditet. 
 
I vilket fall ska väl du, ja just precis du. Som inte har en jävla aning, skita i om jag, precis som alla andra människor, vill synda någon gång och trycka i mig en påse godis, äta en hel chipspåse, ett halft glasspaket, eller som i detta fallet - dricka läsk. 
 
För att förtydliga - diabetiker kan absolut dricka vanlig läsk. Kanske inte 1 liter eftersom blodsockernivån stiger ju mer socker man får i sig, och som de flesta vet så är det socker i nästan allt. Blir en diabetiker för låg i blodsockret är det dock en bra idé att dra i sig lite vanlig läsk, för att höja blodsockret!
 
Men om en diabetiker vill dricka läsk bara för att det är gott då? Då väljer man oftast en utan vanligt socker. Alltså en light produkt, exempelvis Pepsi Max, Cola zero/light, Fanta zero, Sprite Zero osv. Men nu är det ju så att utbudet av vanlig sockrig läsk är betydligt mycket större än utbudet av lightläsk. Är det verkligen så fel då av denna kvinna, många andra diabetiker och även jag själv, att vilja ha en ny lightläsk på marknaden?
 
Får dina barn cancer av att jag dricker lightläsk? Mår du psykiskt dåligt varje gång du ser denna sockerfria dryck i hyllorna på affären, medans du samtidigt fyller kundvagnen med vanlig läsk? Upplever du svår ångest när du ser mig njuta av en sockerfri dryck?

Nej, det tror jag inte. 

Sluta hata, uttala dig inte om du inte har relevant och korrekt information, försök finna förståelse, finner du ingen - var tyst. Och framför allt - tala inte om för mig hur jag ska sköta MIN kroniska sjukdom.

 


 
 

Kommentarer

Kommentera här!

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback